Cataracta

Cataracta

Ce este cataracta?

Cataracta este o afectiune oftalmologica ce poate fi prezenta la nastere (foarte rare sunt cazurile) sau  este dobandita odata cu inaintarea in varsta.

Cataracta ataca cristalinul ochiului si in timp duce la opacifierea acestuia putand chiar cauza scaderea accentuata a vederii.

Simptome cataracta

Atunci cand avem vedere incetosata, nu suportam lumina (fotofobie), vedem dublu (dipoplie), senzatia ca avem o vedere tulbure si acest lucru ne incurca in a ne face treburile zilnice, ar trebui sa ne adresam unui medic specialist oftalmolog pentru un consult de rutina. De asemenea, cand vedem halouri in jurul surselor luminoase sau cand culorile incep sa para mai sterse este important sa ne adresam unui cabinet de oftalmologie.

Ce investigatii se efectueaza pentru cataracta?

In primul rand, medicul oftalmolog va examina pacientul pentru a stabili prezenta bolii si a determina stadiul acesteia. Se face o examinare completa care include acuitatea vizuala, examinarea la biomicroscop, masurarea tensiunii intraoculare si la final, examinarea fundului de ochi.

In urma investigatiilor se pot diagnostica mai multe tipuri  de cataracta, cele mai frecvente fiind:

– cataracta nucleara

– cataracta corticala

– cataracta subcapsulara posterioara care se formeaza in spatele sacului cristalinian si poate fi corelata cu diabetul, administrarea corticosteroizilor.

Cum se trateaza cataracta?

Cataracta nu se poate trata medicamentos. Tratamentul pentru cataracta este unul chirurgical. Operatia de cataracta se face cu anestezie locala si are o durata de aproximativ  10-20 de  minute. Nu este necesara internarea pacientului, acesta poate pleca acasa la scurt timp dupa interventie.

Cataracta afecteaza cristalinul care este format din doua componente – sacul cristalinian si cristalinul (lentila naturala a ochiului). Astfel, tratamentul chirurgical pentru cataracta consta in inlocuirea cristalinului fara sa se intervina si asupra sacului cristalinian.

Practic, medicul oftalmolog va implanta un cristalin artificial pentru a reda ochiului puterea optica de focalizare.

In prezent, cea mai utilizata metoda de tratament chirurgical pentru cataracta este facoemulsificarea adica operatia cu ultrasunete care implica o incizie mica, fara sa fie nevoie de sutura.

Complicatii in lipsa tratamentului 

Fara tratament, aceasta afectiune poate conduce la scaderea accentuata a vederii.

Sfatul medicului oftalmolog: 

Indata ce ai observat simptomele descrise mai jos este important sa te vada un medic oftalmolog:

– vad in ceata, neclar.

– nu vad culorile, le vad sterse

– ma dor ochii de la lumina

– vad dublu

Cataracta

©2022. Visus Clinic Ploiesti