Conjunctivitele – ce sunt, diagnostic și tratament

Conjunctivitele – ce sunt, diagnostic și tratament

Ce este conjunctivita?

Conjunctivita este o inflamație (infecțioasă sau nu) a mebranei transparente care căptușește pleoapele la interior și acoperă globul ocular până la nivelul corneei. Această membrană are rol de apărare și menține ochii umezi și protejați. Atunci când se inflamează, vasele de sânge care o vascularizează se dilată, acestea devin mai vizibile, iar ochii par roșii, un simptom frecvent întâlnit în cazul conjunctivitelor.

Conjunctivitele pot fi de mai multe tipuri, în funcție de cauzele apariției lor. Printre acestea se numără virusurile, bacteriile, alergiile și expunerea la corpi străini sau substanțe chimice.

Conjunctivitele virale

Cel mai adesea, conjunctivitele sunt cauzate de adenovirusuri. Totuși, ele pot să apară și sub acțiunea altor tipuri de virusuri, precum herpes simplex, virusul varicella-zoster sau chiar coronavirusul responsabil de Covid-19. Acest tip de conjunctivite se transmit pe calea aerului sau prin răspândirea virusului de la nivelul altor mucoase din organism, care leagă conjunctiva, canalele lacrimale, mucoasa nazală, gâtul şi plămânii.

Conjunctivitele bacteriene

Conjunctivita poate fi provocată de o bacterie, caz în care la nivelul pleoapelor va exista o secreție mai groasă, purulentă care poate provoca ”lipirea pleoapelor”, dimineața, la trezire. Există mai multe bacterii care pot provoca infecția conjunctivei. Printre acestea se numără Stafilococul, Streptococul și Chlamydia.

Atât conjunctivitele virale cât și conjunctivitele bacteriene sunt foarte contagioase. Ele se răspândesc ușor pe calea aerului sau prin contactul cu secrețiile de la nivelul ochilor unei persoane infectate.

Conjunctivitele alergice

Conjunctivitele alregice apar de obicei la ambii ochi și sunt cauzate de hipersensibilitatea la un factor extern, cum este polenul sau anumite produse cosmetice. Organismul reacționează la factorul extern și declanșează producția unor anticorpi (imunoglobulinele E- IgE). Sub acțiunea acestor anticorpi, mucoasele de la nivelul ochilor și căilor respiratorii produc histamine. Astfel, apar simptomele alergiilor: secreţiile apoase, mâncărimea pleoapelor, înroșirea ochilor etc. Conjunctivitele alergice se asociază adesea cu simptome caracteristice rinitelor alergice: strănut și secreții nazale abundente.

Conjunctivite iritative

Conjunctivita iritativă apare atunci când membrana conjunctivă a fost agresată de un corp străin sau de expunerea la anumite substanțe chimice sau radiaţii UV. De obicei, simptomele acestui tip de conjunctivită trec de la sine în câteva zile. Dacă ele persistă, este nevoie de un consult oftalmologic.

Care sunt simptomele conjunctivitei

Fiecare tip de conjunctivită poate avea semne și simptome specifice, însă cele mai frecvente simptome pentru toate tipurile de conjunctivite includ:

  • Înroșirea unuia sau a ambilor ochi
  • Senzația de arsură sau mâncărime la unul sau ambii ochi
  • Secreții abundente din unul sau ambii ochi. În cazul conjunctivitelor virale și alergice, secrețiile sunt apoase, în timp ce în cazul conjunctivitelor bacteriene secrețiile sunt mai groase, purulente și formează o crustă la nivelul genelor.
  • Lăcrimare intensă la unul sau la ambii ochi

În cazul în care acestor simptome li se asociază dureri acute de ochi, vedere neclară și sensibilitate la lumină, este necesar să consultați cât mai rapid un medic oftalmolog.

Diagnosticul conjunctivitei

Medicul oftalmolog va diagnostica afecțiunea prin examenul oftalmologic și anamneză. În cazul conjunctivitelor bacteriene, medicul poate recomanda prelevarea unei probe din secreția oculară, pentru analize. Este important să vă prezentați la un medic oftalmolog care poate face diagnosticul diferențial, întrucât conjunctivita se tratează în funcție de cauza ei.

Tratamentul conjunctivitei

În general, tratamentul conjunctivitei se va axa pe ameliorarea simptomelor. Medicul poate recomanda folosirea lacrimilor artificiale și aplicarea compreselor calde sau reci pe ochi. Persoanele care poartă lentile de contact vor renunța la acestea pe durata tratamentului.

Având în vedere că majoritatea conjunctivitelor sunt de tip viral, folosirea antibioticelor nu este recomandată. Conjunctivitele virale se rezolvă în două-trei săptămâni, timp în care remediile folosite sunt pentru ameliorarea simptomelor. În anumite cazuri, medicul oftalmolog poate recomanda un tratament antiviral.  Antibioticele vor fi folosite numai în cazul conjunctivitelor bacteriene și numai la recomandarea unui medic.

În cazul conjunctivitelor alergice, medicul oftalmolog poate prescrie anumite picături de ochi care conțin substanțe antihistaminice sau anti-inflamatoare.

Deși simptomele conjunctivitei sunt neplăcute, această boală nu afectează, decât în cazuri foarte rare, vederea pacienților. În general, simptomele conjunctivitelor trec în câteva săptămâni, iar tratamentul ajută la eliminarea disconfortului pentru pacienți. Totuși, pentru că, în majoritatea cazurilor, conjunctivitele sunt contagioase, se recomandă vizita la medic și diagnosticarea rapidă, pentru a limita răspândirea bolii.

 

 

Conjunctivitele – ce sunt, diagnostic și tratament

©2022. Visus Clinic Ploiesti