Ce este degenerescenţa maculară legată de vârstă?
Degenerescenţa maculară este o boală care alterează vederea centrală, adică nu mai vedem bine sau vedem “în ceaţă” atunci cand ne uitam în faţă, înaintea noastră. Deoarece avansează odată cu vârsta, este numită și degenerescență maculară legată de vârstă (DMLV). Retina este un strat de celule nervoase aflat în spatele ochiului, iar în maculă, aflată în centrul retinei, se focalizează imaginile ajunse la ochi. DMLV reprezintă o “îmbătrânire” anormală a celulelor din mijlocul retinei şi este cea mai frecventă cauză de pierdere a vederii la persoanele de peste 50 de ani.
Tipuri de degenerescenţă maculară
Există două forme ale bolii: forma uscată (atrofică) și forma umedă (exudativă sau neovasculară).
Forma uscată se regăseşte la 90% din cazuri şi se caracterizează prin apariţia unor depozite numite drusen la nivelul maculei. Aceşti drusen sunt responsabili de alterarea vederii centrale şi duc în timp la subţierea (atrofia) maculei. Această forma a bolii nu se tratează propriu-zis. Medicul oftalmolog poate prescrie diferite tratamente pentru a încetini evoluţia afecţiunii.
Forma umedă apare în 10% din cazuri şi se explică prin dezvoltarea unor vase de sânge noi, anormale (neovascularizaţie) sub retină, vase care pot sângera sau pot determina acumulare de lichid sub maculă şi care se manifestă prin pierderea vederii centrale. Pentru acești pacienţi, diagnosticul precoce și tratamentul sunt importante pentru a salva cât de mult posibil vederea.
Forma uscată se poate transforma în formă umedă, de aceea este foarte important pentru pacienții cu DMLV să își monitorizeze singuri vederea și să meargă periodic la oftalmolog.
Simptomele degenerescenței maculare legate de vârstă
Ca în cazul multor afecţiuni oftalmologice, simptomele pot sa apară tardiv, în stadiile avansate şi abia atunci să ne adresam unui medic oftalmolog:
– văd distorsionat
– văd în ceaţă
– văd o „pată” albă sau neagră în centrul vederii
– simt nevoia de lumină puternică
– recunosc cu greu feţele persoanelor apropiate
– nu văd detalii
Ce investigaţii se efectuează pentru degenerescență maculară legată de vârstă?
Pentru a afla dacă pacientul suferă de această afecţiune, medicul oftalmolog va efectua:
– examenul fundului de ochi
– tomografia retiniană (OCT)
– angiografia retiniană
– fotografii color de fund de ochi
După cum am mai spus, depistarea precoce este foarte importantă, deoarece există un tratament care întârzie și reduce severitatea bolii. Pacienţii cu DMLV îşi pot verifica singuri vederea cu un test simplu, numit grila Amsler. Pacientul se uită la punctul îngroșat din centrul grilei și observă dacă vede vreo zonă în ceață, ondulată, sau întreruptă.
Cum se tratează degenerescență maculară legată de vârstă?
După cum am menţionat şi mai sus, forma uscată de degenerescență maculară nu se poate trata curativ, însa se poate încetini evoluţia bolii cu ajutorul unor suplimente nutritive. În stadiile avansate ale bolii, oftalmologul vă poate recomanda aparate pentru vedere slabă (low-vision aids) pentru a îmbunătăți vederea. În cazul formei umede, se recomandă un tratament care să trateze neovascularizaţia. Injecţia intravitreană cu substanţe active antiVEGF împiedică formarea unor noi vase de sânge care pot cauza pierderea vederii centrale şi ajută la eliminarea lichidului format la acel nivel. Acest tratament se efectuează cu anestezie locală, nu este dureros şi are un caracter repetitiv. Medicul oftalmolog va propune schema de tratament şi de urmărire. Trebuie să menţionăm ca aceste injecţii nu tratează boala în sine, ci împiedică agravarea ei prin reducerea neovaselor. De asemenea, mai există şi alte terapii pentru a încetini evoluţia bolii: terapia fotodinamică – cu un laser special – şi fotocoagularea laser – se folosesc unde laser care distrug vasele anormale de sânge.
Complicaţii în lipsa tratamentului
În lipsa tratamentului, principala complicaţie este pierderea vederii centrale. Din păcate, evoluţia bolii este imprevizibilă, se poate agrava chiar şi după un tratament de succes.
Sfatul medicului oftalmolog
Pentru a scădea riscul de apariţie a degenerescenţei maculare legate de vârstă, dar şi pentru a încetini progresia ei, iată cateva sfaturi de care ar trebui sa ţineţi cont:
- Nu fumaţi
- Mâncaţi multe fructe, nuci şi legume (în special cele bogate în luteinăşi zeaxantină, precum spanacul, fasolea verde, salata verde etc)
- Mancaţi mult peşte
- Menţineţi un stil de viaţă activ
- Eliminaţi dulciurile rafinate din dieta voastră
- Monitorizaţi periodic şi menţineţi în parametri normali valorile tensiunii arteriale şi ale colesterolului seric
- Purtaţi ochelari de soare sau ochelari cu protecţie împotriva luminii albastre
- Mergeţi periodic la un control oftalmologic