Glaucom – Inamicul tacut al vederii

Glaucom – Inamicul tacut al vederii

Ce este glaucomul?

 

Glaucomul este o afectiune a ochiului care afecteaza nervul optic si netratata, poate conduce la pierderea totala a vederii.

Glaucomul este o afectiune serioasa fiind declarata a doua cauza de orbire la nivel mondial dupa cataracta.

Simptome glaucom

Desi pacientii cu glaucom nu prezinta de obicei simptome, majoritatea celor cu glaucom in stadii medii si avansate au descris urmatoarele:

– senzatie de tensiune intraoculara crescuta, jena, durere

– scaderea acuitatii vizuale.

Primul simptom care ar trebui sa ridice un semn de intrebare este pierderea vederii periferice sau laterale, simptom care apare de obicei intr-un stadiu avansat de glaucom.

Recomandarea medicilor oftalmologici este efectuarea unui control de rutina o data la 2 ani.

Insa la aparitia oricarei simptomatologii descrise mai jos, pacientii sunt sfatuiti sa apeleze la un medic oftalmolog:

 

– aparitia de halouri in jurul punctelor luminoase;

– ochi rosii;

– pierderea vederii;

– dureri de ochi

Investigatii glaucom

Pentru a putea diagnostica glaucomul este necesara o consultatie completa care sa includa obligatoriu masurarea tensiunii intraoculare, urmata de masurarea grosimii corneene, gonioscopiei si examinarea fundului de ochi.  Apoi se va efectua un examen de camp vizual computerizat, o tomografie de nerv optic.

In urma investigatiilor de mai sus, se pot diagnostica 5 tipuri de glaucom

 

  1. Glaucom cu unghi deschis este cea mai frecventa forma de glaucom si apare odata cu inaintarea in varsta. Se dezvolta lent si in stadii incipiente si medii nu dezvolta  simptome. Poate raspunde foarte bine la tratament medicamentos daca este diagnosticat la timp.
  2. Glaucom cu unghi inchis este tipul de glaucom mai rar intalnit in care presiunea oculara creste foarte rapid. Este insotit de inrosirea ochilor cu pupila semi-dilatata, vedere neclara si chiar dureri de ochi intense.
  3. Glaucom normotensiv este o forma a glaucomului cu unghi deschis in care presiunea intraoculara este in limitele normale. Este important sa se efectueze o diagnosticare corecta si sa se recomande tratamentul adecvat.
  4. Glaucomul pseudoexfoliativ este tipul de glaucom cu unghi deschis in care exista o acumulare anormala de proteine in sistemul de drenaj al ochiului. Aceasta acumulare creste presiunea oculara si deterioreaza nervul.
  5. Glaucomul pigmentar este tot o forma a glaucomului cu unghi deschis in care granulele de pigment aflate in spatele irisului infunda canalele de drenare ale ochiului si astfel se declanseaaza cresterea presiunii intraoculare.

Tratament glaucom

Un tratament medicamentos pentru glaucom nu vindeca boala ci o poate opri sau intarzia agravarea acesteia. Majoritatea tratamentelor sunt sub forma de picaturi de ochi si ajuta la scaderea presiunii intraoculare.

Atunci cand tratamentul medicamentos nu da rezultate se recomanda tratamentul laser sau tratamentul chirurgical.

Tratamentul cu laser se realizeaza sub anestezie locala si nu este un tratament dureros. Este o procedura cu durata medie de 10 minute, timp in care medicul oftalmolog va actiona cu laserul pe structurile oculare care filtreaza lichidul din ochi sau cele care produc lichid in ochi. Astfel se va obtine cresterea eliminarii sau scaderea producerii acestui lichid si implicit se va reduce tensiunea intraoculara.

In ceea ce priveste tratamentul chirurgical al glaucomului, acesta se face de cele mai multe ori in momentul in care toate celelalte modalitati ale tratamentului sunt epuizate sau, in cazuri mai rare se alege ca prima optiune de tratament.

Complicatii glaucom

– ingustarea campului vizual

– pierderea vederii;

– dureri oculare

Sfatul medicului oftalmolog:

Glaucomul este unul dintre inamicii tacuti care pot afecta ireversibil vederea. Se dezvolta in ani de zile fara sa prezinte simptome. Acestea apar, din pacate, in stadii avansate de boala. De aceea, incepand cu varsta de 35-40 ani este recomandat efectuarea unui control de rutina chiar daca pacientul nu prezinta simptome. Mai ales, in cazul in care exista rude de gradul I, II cu glaucom. Acest lucru reprezinta o predispozitie genetica astfel riscul de a dezvolta glaucom, creste.

 

 

Glaucom – Inamicul tacut al vederii

©2022. Visus Clinic Ploiesti