Topografie corneeana – Keratoconus – Afectiuni ale ochilor

Topografie corneeana – Keratoconus – Afectiuni ale ochilor

Ce este Keratoconusul?

 

Keratoconus este o afectiune a ochilor ce poate evolua lent incepand cu perioada adolescentei pana la varsta de 35-40 de ani. Aceasta boala deformeaza corneea, de la forma normala, rotunda a acesteia spre o forma conica.

Simptome Keratoconus

Deformarea corneei are ca rezultat o imagine neclara, o vedere incetosata si sensibilitate la lumina. Keratoconusul poate sa afecteze ochii in mod diferit. Ochiul drept poate sa fie afectat moderat in timp ce ochiul stang poate fi afectat sever sau invers.

Important este ca la primele semne de imagine neclara, sensibilitate la lumina, distorsiunea imaginilor sau vedere in ceata trebuie sa va adresati unui medic specialist oftalmolog pentru efectuarea investigatiilor de rutina.

 

Ce investigatii se efectueaza pentru Keratoconus?

Indata ce mergeti la medicul oftalmolog, dupa anamneza adica un scurt istoric cu intrebari legate de ce anume va deranjeaza, cand au inceput simptomele si asa mai departe, medicul oftalmolog va recomanda topografia corneeana.

Aceasta investigatie  este complet neinvaziva si nedureroasa. In cateva secunde,  topografia corneeana ofera informatii detaliate despre curbura suprafetei corneei si ajuta atat la diagnosticarea cat si la recomandarea tratamentului optim.

Cum se trateaza keratoconusul?

In functie de severitatea afectiunii, medicul oftalmolog are cateva recomandari de facut in ceea ce priveste tratamentul pentru keratoconus.

Un tratament pentru keratoconus in faza incipienta poate fi corectia cu lentile moi speciale sau hibride.

De asemenea, pentru a imbunatati vederea, medicul oftalmolog poate recomanda purtarea unor lentile de contact rigide corneene, semisclerale sau sclerale.

Atunci cand vorbim insa de un keratoconus in stadiu avansat, medicul oftalmolog poate recomanda chirurgia corneeana sau in stadii foarte avansate transplantul cornean.

Important este ca atunci cand avem suspiciuni ca ceva este in neregula cu vederea noastra, sa ne adresam unui medic oftalmolog. Diagnosticarea timpurie a keratoconusului este o etapa importanta in managementul acestuia.

Cu cat boala avanseaza, cu atat tratamentul devine mai complicat din cauza gradului ridicat de subtiere a corneei. Interventiile chirurgicale devin mai complicate, iar recuperarea pacientului mai indelungata.

Diagnosticat la timp, keratoconusul poate fi tratat fara probleme, iar gradul de reabilitare a acuitatii vizuale este de 98%.

 

Topografie corneeana – Keratoconus – Afectiuni ale ochilor

©2022. Visus Clinic Ploiesti